ÖVRIGA METODER

Rosacea Before After WebbMedicinsk behandling

Medicinsk behandling sker utvärtes med Ichtammolliniment som har kylande och dämpande effekt och/eller Elyzonkräm. Vid svårare fall används antibiotikabehandling med Tetracyklinpreparat i tablettbehandling. Tabletterna ges i hög inledande dos (ofta 4 tbl om dagen) och trappas ner till 1 tbl dagligen. Vanlig behandlingstid är 3-6 månader (ibland längre). Kombination med utvärtes icke medicinsk behandling till antibiotika kan förkorta behandlingstiden och öka effekten samtidigt som sidoeffekterna kan minimeras. Även laser och IPL/FPL kan komplettera för att reducera kärlansamlingarna men med risk för att nya kärlförändringar uppstår varför dessa ska ses som en del i behandlingen och ingen slutlig behandling.

Hudvård i samband med Rosacea

Behandla Rosacea med milda hudvårdsprodukter avsedda för känslig och intolerant hud. Undvik hudvårdsprodukter som orsakar sveda eller verkar rodnadsökande. Kända ingredienser som är vanliga och som ger detta är AHA-syrabaserade produkter, Retinol och peelingar av olika slag.

Använd alltid UV-skydd med Spf 15 eller högre men undvik solskydd som verkar tilltäppande vilket kan förvärra tillståndet.