VAD ÄR ROSACEA?

Acne Rosacea

Kännetecken

Rosacea är ett kroniskt tillstånd i huden som kräver kontinuerlig varsam vård. Rosacea är en rodnad hud med cuproser och små plitor utan pormaskar där hudinflammationerna kommer i skov. Vanligaste uppstår det runt näsan och över kindbenen. Rosacea kan ibland förväxlas med acne eller eksem. Behandlas huden som en acnehud med starka irriterande och uttorkande medel eller som en eksem med kortison förvärras tillståndet.

Rosacea är en vanlig hudförändring som många har utan att alltid vara medvetna om det. Det är en kronisk sjukdom som vanligen drabbar de centrala delarna av ansiktet och karaktäriseras vanligen av rodnader, ytliga kärl och värmande irritationskänsla. Rosacea är föränderligt och skiftar därför i sin karaktär från säsong till säsong och från en dag till en annan.

Vilka drabbas?

Rosacea uppstår vanligen runt 30-årsåldern och drabbar fler kvinnor än män (dessa får dock oftare värre Rosaceasymptom).

De första symptomen är tillfälliga rodnader som kommer och försvinner. Vissa får ytliga kärl runt näsan och
över kinderna. Successivt övergår den tillfälliga rodnaden till att bli mer permanent och ytliga kärlnät blir mer framträdande. Lämnas Rosacea obehandlat ökar sjukdomsförloppet i intensitet och nästa steg förloppet har är att det uppstår tillfälliga mindre inflammationer som liknar Acneutslag i området. En Rosacea-hud saknar dock de pormaskar som Acne har vilket skiljer dem åt. I vissa svårare fall kan även ögonen påverkas och bli irriterade med svidande, brännande känsla.